top of page
Cover Da li je obama promenio ameriku_.p
Naši projekti / Our Programs: Youth Programs

O masterclass-u

U okviru Black History Month-a osvrćemo se na spoljnu politiku prvog Afroameričkog predsednika Baraka Obamu. Na ovom predavanju saznaćete da li je i koliko Obamina doktrina uticala na promenu američke spoljne politike.

Predavanje će se održati u petak, 28. februara u 17 časova

Broj mesta je ograničen, a učešće besplatno. Prijavite se na sledećem linku https://forms.gle/JMB7pQSitDaWpWP96 .
Prijave su otvorene do 26. februara 23:59h

Obama je prvi veliki spoljnopolitički govor svoje kampanje održao u aprila 2007. godine u Čikaškom savetu za globalna pitanja, u kome je izneo svoje spoljnopolitičke ciljeve, ističući pet ključnih tačaka: "odgovorno okončanje rata u Iraku i preusmeravanje na kritične izazove u široj regiji",

"izgradnja vojske za 21. veku i pokazivanje mudrosti u tome kako se raspoređuje po svetu",

"globalno vođstvo da se osigura, uništi i zaustavi širenje oružja za masovno uništenje''

"obnavljanje i izgradnja saveza i partnerstva neophodnih za ispunjenje zajedničkih izazova i suočavanje sa zajedničkim pretnjama", i

"dok Amerika može pomoći drugima da grade sigurnija društva, nikada ne smemo zaboraviti da samo građani tih država mogu da ih iznesu."


Predavač: Marko Dašić Marko Dašić je asistent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Uspešno privodi kraju doktorske međunarodne i evropske studije uz prethodono stečeno zvanje master politikolog za međunarodne poslove na istom fakultetu. U poslednjih nekoliko godina učestvovao je na nekoliko važnih projekata među kojima izdvajamo International Visitor Leadership Program, U.S. Department of State, "U.S. Electoral Process", October 29 - November 16, 2018, gde je na terenu pratio izbore za Кongres SAD i Leadership Academy for Development "The Role of Public Policy in Private Sector Development", Stanford University and University of Belgrade - Faculty of Political Sciences, Belgrade, 25-29 June 2018 u svojstvu učesnika letnje škole. Trenutno je angažovan na projektu Politički identitet Srbije u regionalnom i globalnom kontekstu na Fakultetu političkih nauka i ”US-Serbia Partnership - How to Use History for Better Future?” koji partnerski organizuju Centar za društveni dijalog i regionalne inicijative i Ambasada SAD u Republici Srbiji uz podršku Centra za studije SAD Fakulteta političkih nauka.

Veštine_za__uspešnog__diplomatu.png
Naši projekti / Our Programs: Youth Programs

O masterclass-u

Drago nam je da možemo da vas pozovemo na prvi u nizu masterclass-ova sa temom Veštine za uspešnog diplomatu. Prijava je otvorena do 01.februara u 23:59h.

https://forms.gle/3ZP7X9gb2xBbL7Zo9 O rezultatima selekcije bićete obavešteni do dva dana od zatvaranja prijava. Učešće je besplatno. Blagu predlost prilikom selekcije će imati kandidati/kandidatkinje sa Fakulteta političkih nauka.


O predavaču


Ivo Visković je profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu od 1979. godine, doktorat je stekao 1984. Bio je šef katedre za međunarodne studije od 2000 do 2009. Jedno vreme je radio i kao profesor spoljne politike na Univerzitetu Crne Gore u Podgorici. Od 2005. do 2009. godine vodio je „Seminar međunarodni odnosi i spoljna politika“ u okviru Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova u Beogradu. Između 2001. i 2004. bio je ambasador SR Jugoslavije / Državne zajednice Srbije i Crne Gore u Ljubljani, Slovenija. Takođe je bio ambasador Srbije u Nemačkoj od 2009-2013. Član je Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji. Tečno govori engleski i nemački jezik.

Programi koje sprovodimo

Dok osnažujemo buduće lidere se i zabavljamo

Budi odbornik Vracar Mladi za inovacije.
Bolje Uraditi Sam festival Beograd.jpg

Budi odbornik 

Projekat Budi odbornik na jedan dan ima za cilj da mlade ljude kroz inovatnivan način upozna sa lokalnom samoupravom, demokratijom, decentralizacijom, svojim pravima i na koji način mogu da utiču na donosioce odluka pored toga imaju prilike da unaprede svoje veštine javnog nastupa, argumentacije i osnovnih pravila argumentovane  rasprave.

Takođe jedan od ciljeva projekta je da motiviše mlade da se uključe u rešavanje lokalnih problema. Ovu temu smo odabrali zbog skorašnjih istraživanja koja pokazuju nedostatak fundamentalog znanja kod građana i građanki Srbije o sistemu u kome žive, a zato što smo omladinska organizacija uvideli smo prostor da sa mladim ljudima da kroz interaktivniji način edukujemo mlade ljude.

ljude.

Projekat je u 2013.godini ušao 10 najboljih projekata koji promovišu evropske vrednosti u odabiru nezavisne komisije Ministarstva omladine sporta kroz program ”Mladi su zakon”.

Projekat je sproveden u opštini Veliko Gradište, Svilajnac, na gradskoj opštini Voždovac, Stari Grad, Vračar, Rakovici i na Savskom Vencu, na nekim i po više puta, sa više od 350 učesnika i učesnica.

Bolje UradiTi Sam

Festival „Bolje UradiTi Sam” okuplja različite majstore, umetnike i druge kreativce koji imaju iskustva u pravljenju različitih korisnih i lepih stvari, odnosno onih koji sa jedne strane imaju veštine a sa druge strane učesnike radionica koji nemaju vremena da onlajn istražuju takve veštine ali bi voleli da uče. Prvi Festival smo organizovali sredinom decembra 2015. i bilo je ludilo – sjajna energija, mladi i kreativni ljudi su napunili UK Parobrod i dva dana smo učili, stvarali i zezali se, što znači da ne treba da propustiš ovu priliku. Sledeći je planiran na jesen 2019. godine.

Naši projekti / Our Programs: Our Programs
bottom of page